Obsah

Články

Seznam míst, která zajímá změna vašeho trvalého bydliště

Místa, kam musíte změnu trvalého bydliště nahlašovat 

Městský nebo obecní úřad

Tady vás čeká vyplnění přihlašovacího lístku k trvalému pobytu. Předložit musíte platný občanský průkaz a doklad, který vás opravňuje využívat byt nebo dům (nájemní smlouva, výpis z katastru nemovitostí a podobně). Zde si také zažádáte o nový občanský průkaz. 

Zdravotní pojišťovna

Zdravotní pojišťovnu informujte o změně trvalého bydliště do 30 dnů. A pozor. Nežijete na adrese, kde máte nahlášený trvalý pobyt? Uveďte, kde jste obvykle k zastižení. Je to povinnost.

 

Řidičský průkaz 

Přestěhovali jste se do jiného města nebo vesnice, než jste bydleli doposud? Oznamte to na příslušném úřadě té nové lokality. A to velmi rychle – do 5 pracovních dnů. Pokud jste se přemístili jen z jedné strany vesnice nebo města na druhou stranu, neřešte nic.

 

Registr vozidel 

Vlastníte auto? Naplánujte si do 10 pracovních dnů od přestěhování cestu na registr vozidel. Změna bydliště se promítne v malém i velkém technickém průkazu.

 

Úřad práce 

Na úřad práce zajděte do 8 pracovních dnů v případě, že pobíráte: 

  • státní sociální podporu 
  • dávky pro osoby zdravotně postižené 
  • příspěvky na péči
  • příspěvky na hmotnou nouzi
  • podporu v nezaměstnanosti 
  • týká se to také oblasti pěstounské péče.

 

Česká správa sociálního zabezpečení

Pobíráte důchod? Nezapomeňte změnu trvalého bydliště hlásit České správě sociálního zabezpečení. Ať vědí, kam vám mají peníze poslat. 

Nestátní subjekty

Sem patří banky, dodavatelé energií, pojišťovny, lékaři, zaměstnavatel, telefonní operátor a podobně. 

 

Instituce, které si změnu vašeho trvalého bydliště zjistí, ale… 

Katastrální úřad 

Katastrální úřad si dohledá vše sám. Svou novou adresu si můžete jednoduše překontrolovat na stránkách Územního katastru nemovitostí

Finanční úřad

Na finanční úřad nemyslete. Základní registr jim novinku o vašem přestěhování poví za vás. 

Živnostenský úřad 

Podnikáte? Pohlídejte si jednu důležitou věc. Pokud se současně se změnou vašeho trvalého bydliště změnilo i sídlo, oznamte to do 15 dnů na jakémkoli živnostenském úřadě. V případě, že máte sídlo uvedené jinde, živnostenský úřad pusťte z hlavy.

 

Přečtěte si také:

 

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp