Obsah

Články

Jak založit firmu

Podnikat jako OSVČ, nebo založit obchodní společnost?

Ještě než se vrhnete do víru úřadů a administrativy, promyslete si, zda chcete podnikat na živnostenský list jako OSVČ, nebo si založíte s. r. o. či jinou formu obchodní společnosti. Co je pro vás výhodnější?

 

Pro koho je vhodné podnikat jako OSVČ?

  • Chcete podnikat na volné noze a při práci třeba i cestovat.
  • Chcete podnikat téměř okamžitě – založení živnosti je jednodušší a rychlejší.
  • Nechcete mít moc starostí s daněmi – daně u OSVČ bývají administrativně snadnější.
  • Nechcete vést klasické účetnictví – OSVČ vedou jen daňovou evidenci.

 

Pro koho je vhodné podnikat v rámci společnosti s ručením omezeným?

  • Chcete prestiž, kterou nabízí vlastní společnost s jedinečným názvem.
  • Nechcete ručit celým svým majetkem – u s. r. o. ručíte jen do výše základního kapitálu.
  • Plánujete v budoucnu nabírat zaměstnance a růst.
  • Chcete mít lepší možnosti daňové optimalizace.

 

Shrnuto podtrženo se zdá, že s. r. o. je vesměs o něco oblíbenější. Je ale také potřeba zvážit specifika práce, kterou budete vykonávat. Například jako grafik nebo IT specialista, který nemá ambice k sobě brát další zaměstnance, si vystačíte coby OSVČ. Pokud naopak plánujete rozjet podnikání naplno, bude pro vás pravděpodobně vhodnější založit s. r. o.

 

Jak získat živnostenské oprávnění?

Založení živnosti a získání oprávnění je dnes mnohem jednodušší. A navíc to zvládnete i online (přes datovou schránku). Vyplněním jednoho papíru se navíc zvládnete přihlásit rovnou na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu – Jednotný registrační formulář odevzdáte na kterémkoliv živnostenském úřadě, kde ohlásíte svou živnost. Na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu tudíž chodit již nemusíte, ale doporučujeme si zhruba týden po ohlášení živnosti zjistit, zda vše dorazilo v pořádku a tyto instituce vás vedou jakožto živnostníka.

 

Co potřebujete k založení živnosti?

  • plnoletost
  • nezadluženost (nesmíte mít nesplacené závazky vůči finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovně)
  • způsobilost k právním úkonům
  • bezúhonnost
  • kvalifikaci (dokládá se u některých typů živností potvrzením o vzdělání či praxi v oboru)

 

Na živnostenském úřadě potřebujete:

 

Kdy můžete začít podnikat na živnost?

Úřad vám živnostenské oprávnění vydá do 1 až 2 týdnů, obdržíte také IČ (identifikační číslo). U ohlašovacích živností můžete začít podnikat prakticky ihned ode dne ohlášení živnosti, tedy od návštěvy živnostenského úřadu. U koncesovaných živností je to složitější, musíte si počkat na udělení koncese.

 

Jak založit firmu?

Jestli jste se rozhodli podnikat formou obchodní společnosti, vaše volba zřejmě padne na společnost s ručením omezeným (s. r. o.), která je nejvyužívanější a nejuniverzálnější. Založení s. r. o. je administrativně trochu složitější než je tomu u živnosti.

 

Co je vlastně s. r. o.?

Společnost s ručením omezeným je obchodní společnost, v rámci níž podnikáte jakožto právnická osoba. Založit ji může jedna nebo více osob. Její nespornou a zejména největší výhodou je, že ručíte pouze do výše základního vkladu, přičemž minimální základní kapitál je 1 Kč.

 

Jak založit s. r. o. v 5 krocích

  1. Sepište společenskou smlouvu – musí obsahovat sídlo firmy, název, informace o společnících, předmět podnikání, výši základního kapitálu a správce vkladu. Vše musí být písemně a ověřeno notářem.
  2. Složte základní kapitál – minimální základní kapitál pro založení s. r. o. je 1 Kč.
  3. Získejte živnostenské oprávnění – pro zápis do obchodního rejstříku potřebujete odpovídající oprávnění ve formě živnostenského listu či koncese (lze si vyřídit ještě před celým procesem založení s. r. o.).
  4. Zapište firmu do obchodního rejstříku – úředně ověřený návrh na zápis podejte u rejstříkového soudu.
  5. Registrujte se na finančním úřadě – na finančním úřadě se registrujte k dani z příjmů.

 

Nechte založení firmy na nás

Našim klientům velmi rádi pomůžeme založit vlastní společnost na míru přesně podle individuálních přání a potřeb. Máme bohaté zkušenosti se stovkami založených společností. Nemusíte se orientovat v zákonech a předpisech pro zakládání firem. S námi ušetříte čas, práci i peníze. Nabízíme i založení společnosti s tichým společníkem. Přesvědčte se sami. Obraťte se na nás a založíme vám společnost na klíč.

 

Nechce se vám čekat? Podívejte se na již hotové společnosti s ručením omezeným, díky těmto tzv. ready-made společnostem ušetříte spoustu času a ještě se vyvarujete případných chyb, kvůli kterým by nemusela být vaše nově založená společnost zapsána do obchodního rejstříku.

Dalším plusem je, že tyto nové ready-made s. r. o. mají plně splacený základní kapitál (200 000 Kč) a dosud nevykonávaly žádnou činnost. Nepojí se s nimi tudíž žádné závazky ani pohledávky. Využijte proto možnost rychlého jednání za firmu, tedy okamžitého zahájení podnikatelské činnosti!

 

Potřebujete v dané problematice poradit? Nezávazně nás kontaktujte!

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp