Obsah

Články

Na co si dát pozor při podnikání na mateřské?

Ženy na mateřské se často rozhodnou pustit se do podnikání, aby získaly menší přivýdělek k mateřské, nebo chtějí realizovat něco vlastního, o čem přemýšlí už dlouhou dobu. Začít podnikat není nic složitého. Navíc vám k tomu stačí i obyčejná volná živnost.

 

Jak založit živnost?

Založení živnosti je dnes velmi jednoduché. Než půjdete na živnostenský úřad, předem vyplňte jednotný formulář. Promyslete si také sídlo, můžete si zvolit buď adresu trvalého bydliště, nebo si pronajmout kancelář pouze pro účely podnikání. Nejvýhodnějším řešením je virtuální sídlo společnosti, díky kterému získáte prestižní adresu, a navíc i další služby a kancelář nebo zasedačku v případě potřeby.

 

Ve chvíli, kdy budete mít vyplněný formulář a promyšlené všechny potřebné informace, na živnostenském úřadě pak stačí jen ohlásit živnost a můžete začít podnikat. Živnost můžete založit také online, stačí, když vyplněný formulář pošlete úřadu elektronicky, nejlépe prostřednictvím datové schránky.

 

Po ohlášení živnosti následně trvá zhruba jeden týden, než získáte přidělené identifikační číslo (IČ). Tím se budete prokazovat na fakturách, finančním úřadě nebo třeba v daňovém přiznání.

 

Pozor na hlavní a vedlejší činnost

Při zakládání živnosti si dobře promyslete, zda ji chcete mít jako hlavní nebo vedlejší činnost. Hlavní činnost znamená, že vám z podnikání plyne hlavní příjem a s tím jsou pak spojené i povinnosti, jako je placení zdravotního a sociálního pojištění. V případě vedlejší činnosti je pravděpodobné, že k ní máte uzavřený hlavní pracovní poměr jako zaměstnanec. Z podnikání tedy máte pouze vedlejší příjem s nižším výdělkem a jako zaměstnanci na HPP za vás všechny potřebné odvody platí zaměstnavatel.

 

Pořádně si přečtěte smlouvu

V řadě pracovních smluv se sjednává bod, který říká, že zaměstnanec nesmí bez předchozího souhlasu vykonávat stejnou činnost, na kterou je sjednaná daná pracovní smlouva, mimo tento pracovní poměr. Pokud tedy děláte účetní ve firmě, nesmíte bez souhlasu zaměstnavatele vykonávat účetní činnost mimo pracovní poměr na své jméno či pro jiného zaměstnavatele. Vždy potřebujete souhlas.

 

Práce na mateřské

Jestli jste na mateřské dovolené a pobíráte peněžitou pomoc v mateřství, osobně v podnikání nesmíte dále pokračovat. Řešením je najít si zaměstnance, který bude pracovat za vás. U vedlejší činnosti je to ale mnohem jednodušší a mateřská dovolená se vašeho podnikání nijak nedotkne, to znamená, že klidně v něm můžete dál pokračovat.

 

Práce na rodičovské

Jakmile se mateřská překlopí do rodičovské dovolené a vy budete pobírat rodičovský příspěvek, omezení tady téměř nejsou. V klidu můžete bez problémů podnikat. Je ale nutné mít zajištěn dohled nad dítětem, pomoci mohou například prarodiče nebo chůva, případně můžete dát dítě do jeslí (pozor, měsíčně to může být maximálně 92 hodin).

 

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp