Obsah

Články

Jaké sankce hrozí, pokud obcházíte EET?

70 % podnikatelů provozuje podnikání poctivě

Finanční správa rozhodně kontroly podnikatelů nikterak nepodceňuje. Je tomu právě naopak. Vzhledem k tomu, že EET funguje, kontroly se zaměřují právě na ty podnikatele, kteří již v minulosti měli nějaký vroubek. Od spuštění elektronické evidence tržeb proběhlo už kolem 170 000 kontrol. Z toho kolem 70 % podnikatelů provozuje svou činnost poctivě a tržby přiznávají. 

Díky EET víc peněz do státní kasy?

Má vůbec EET nějaký pozitivní dopad? Kromě toho, že se stát snaží, aby nedocházelo k daňovým únikům, u stravovacích služeb zároveň došlo k 16% nárůstu počtu plátců DPH. Díky EET se státu daří vybírat daně mnohem lépe a jenom od roku 2014 se díky elektronické evidenci tržeb vybralo od podnikatelů o 450 miliard korun víc než v předešlém období. 

Sankce pro ty, kteří udělají v EET chybu

Co se stane podnikatelům, kteří se budou snažit obejít zákon, tržby nebudou evidovat anebo dostatečně nesplní všechny úkony, které se s EET pojí? Velmi častým prohřeškem, na který by si podnikatelé měli dávat pozor, je nevydání účtenky a nezaevidování tržby. V takovém případě může podnikatel dostat pokutu ve výši až půl milionu korun. Taková pokuta může být pro drobné podnikatele, kteří nemají vysoký obrat, natolik zásadní, že ukončí jejich činnost. 

Co musí obsahovat účtenka pro zákazníka?

  • Název provozovny, ve které se tržba uskutečnila
  • Pokladní zařízení včetně čísla účtenky
  • Datum, čas a celkovou sumu tržby
  • Bezpečnostní, podpisový a fiskální kód
  • Údaj, zda byla tržba zaevidována v běžném nebo zjednodušeném režimu

Jak se zachovat, když zákazník na účtence netrvá?

Zbystřete především v situacích, kdy zákazník řekne, že účtenku nechce. I v takovém případě vyvstává povinnost, abyste účtenku vystavili. Pokud tak neučiníte, vystavujete se zbytečném riziku pokuty. Postih ve výši 50 tisíc korun vám pak hrozní i v případě, že viditelně neumístíte informační oznámení. Jakmile daná provozovna podléhá EET, pak o tom musíte informovat své zákazníky. Rozhodně nemá smysl spoléhat se na štěstí a doufat, že pokud u vás kontrola byla jednou, znovu už nepřijde. 

Mohlo by vás zajímat:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp