Obsah

Články

Co je startup a jak ho založit?

Co je startup

Co je startup?

Startup nebo také start-up obecně označuje začínající společnost nebo právě se rozvíjející nápad ve fázi podnikatelského plánu, který má potenciál rychlého růstu.

Například server businessdictionary.com definuje start up jako: Počáteční fáze života podniku, kde jeho zakladatelé usilují o rychlý přechod z fáze nápadu k zajištění financování a pokládající základní strukturu budoucího podnikání.

Přestože jde o hojně užívaný pojem, přesná definice startupu ale zatím neexistuje. Konkrétnější charakteristika však uvádí, že startupy zpravidla přicházejí s inovativními nápady, které reagují na aktuální problémy společnosti. I proto firmy typu startup často podnikají v oblasti moderních technologií a online marketingu.

Dnes se za startupy považují firmy, které mají následující vlastnosti:

  • jsou nově založené,
  • rychle rostou a rozvíjejí se,
  • mají nízké počáteční náklady,
  • nesou vyšší riziko podnikání,
  • podnikají v oblasti moderních technologií.

Jak založit start-up?

Založení start-upu se dá rozdělit do několika fází.

1.     Nápad

Na začátku každého podnikání musí být dobrý nápad. Nemá ale cenu čekat na osvícení. Pokud vám revoluční myšlenka nespadla do klína, zkuste objevit díru na trhu. Zaměřte se na problémy, se kterými se potýká vaše okolí, a vymyslete řešení, na němž by se dal postavit nový byznys.

2.     Prozkoumejte trh

Jakmile máte nápad, proveďte průzkum trhu. Jestliže s podobnou myšlenkou už přišel někdo jiný, nemusíte to vzdávat. Případnou konkurenci prověřte a zhodnoťte míru rizika pro své podnikání.

Tip: Konkurence může být v mnoha ohledech přínosná. Díky ní poznáte, co funguje a jakých chyb byste se měli ve svém podnikání vyvarovat.

3.     Vytvořte podnikatelský plán

Podnikatelský plán neboli byznys plán vám pomůže přetavit prvotní nápad v ucelený koncept. Zároveň si ujasníte, jak by váš start-up mohl vypadat, a zjistíte, zda si na sebe dokáže vůbec vydělat. Zároveň se vám bude hodit při shánění investorů nebo žádání o půjčku v bance. Jeho zpracování byste tak neměli podcenit. Nevíte si rady? Přečtěte si, jak správně sestavit podnikatelský plán.

4.     Založte firmu

Máte-li za sebou průzkum trhu a před sebou kompletní podnikatelský plán, nezbývá nic jiného než založit firmu. Společnost s ručením omezeným si snadno založíte díky našemu podrobnému návodu: Jak založit s.r.o. krok za krokem.

Pokud chcete mít vše bez starostí, sáhněte po hotové ready made společnosti nebo společnosti na klíč, kterou vám specialisté založí přesně podle vašich představ, a to během 2–3 týdnů.

A nejdůležitější rada na závěr: na nic nečekejte. Jestliže máte nápad a jste odhodlaní pustit se do podnikání, začněte s tím dřív, než to udělá někdo jiný.

Přečtěte si také:

Co je to startup

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp