Obsah

Články

5 právních novinek pro podnikatele v roce 2021

1. Stravenkový paušál

Očekávanou horkou novinkou letošního roku je odsouhlasení stravenkového paušálu v rámci daňového balíčku ministerstva financí. Nově budou moci lidé čerpat (kromě závodního stravování a klasických stravenek) příspěvek na stravování přímo v penězích. Zákonodárci si od paušálu slibují, že na něj dosáhne širší okruh lidí, než tomu bylo doposud.

 

Doposud bylo možné čerpat zvýhodněné stravování dvěma způsoby:

 

  • Ve firemní jídelně za zvýhodněnou cenu.
  • Formou stravenek zčásti hrazených zaměstnavatelem.

 

Příspěvek dostupný pro co nejvíce pracujících

Změna v daňovém balíčku nemá nahrazovat stávající systém papírových a kreditních stravenek, na které jsou podnikatelé i zaměstnanci zvyklí, ale pouze jej doplnit. Podle Ministerstva financí České republiky zhruba čtvrtina lidí (tedy přibližně 1 milion pracujících) nemá možnost čerpat zvýhodněné stravování. Cílem paušálu je, aby tito lidé měli možnost čerpat příspěvek na stravování rovnou v penězích a mohli se tak najíst za daňově zvýhodněných podmínek.

 

Systém by měl být výhodnější i pro firmy

Paušál má ale přinést úlevu i firmám. Těm odpadne zbytečné papírování a poplatky, které museli odvádět zprostředkovatelům. Nová možnost čerpání příspěvku by měla být přívětivější také k drobnějším živnostníkům či malým firmám s několika zaměstnanci.

 

Zajímavost: A kolik budou moci firmy přidat zaměstnancům? Celkově ve výši až 1 584 korun bez daně a pojistných odvodů.

 

Jak bude paušál fungovat v praxi?

Momentálně může zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný náklad až 55 % z ceny jídla nebo z poskytnuté stravenky. Zbylých 45 % doplácí zaměstnanec ze své čisté mzdy. A jak to bude nyní s paušálem? Daňové zvýhodnění zůstává. Firma však bude částku vyplácet zaměstnanci přímo do mzdy a ten ji nebude muset danit.

 

Zajímavost: Z šetření Hospodářské komory ČR vyplývá, že o využití paušálu má zájem sedm zaměstnavatelů z deseti.

 

Jen výhody? To ukáže čas

Zda s sebou stravenkový paušál přinese jen samé výhody, jak si ministerstvo slibuje, ukáže jen čas. A na co se můžete těšit vy?

  • Nebudete muset hlídat platnost stravenky. Každoročně v Česku propadnou stravenky v hodnotě za více než 100 milionů Kč.
  • Mnoho tuzemských restaurací (některé zdroje uvádějí, že až třetina) stravenky nepřijímá, jelikož se jim to nevyplatí.
  • U stravenkového paušálu nemá zaměstnanec povinnost doložit, že stravenky utratil pouze za jídlo. Peníze budete mít k dispozici na svém účtu, tudíž se můžete svobodně rozhodnout, za co je utratíte.
  • Restauratéři platí zprostředkovatelům stravenek vysoké marže. Obvykle v rozmezí 5 až 7 % z nominální hodnoty stravenky. Na proplacení čekají i týdny. S peněžním paušálem by se měli těmto starostem vyhnout. Totéž platí zejména u menších firem.
  • Ze šetření Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR z minulého roku navíc vyplynulo, že provize poskytovatelům stravenek a s nimi spojená administrativa trápí podnikatele a zaměstnavatele nejvíce.

 

2. Daňový paušál pro OSVČ

Jednou z nejdiskutovanějších změn týkajících se daňového balíčku je daňový paušál pro OSVČ. Od ledna letošního roku mohou osoby samostatně výdělečně činné za pomoci jednoho formuláře vyřídit všechny povinnosti, namísto dosavadní komunikace se třemi úřady (se zdravotní pojišťovnou, správou sociálního zabezpečení, finančním úřadem), odpadne tak poměrně náročná administrativa. Vyplněný formulář poputuje na příslušný finanční úřad. Výše paušálu momentálně činí 5 469 Kč za měsíc (původně byla částka stanovena na 5 740 Kč).

 

Paušál však není povinný. Naopak – proto abyste na něj měli nárok, musíte splnit následující požadavky:

 

  • Váš roční obrat musí být do 1 milionu Kč.
  • Nesmíte být plátcem DPH.
  • Nenacházíte se v insolvenčním řízení a nemáte příjmy z jiné závislé činnosti (výjimkou je uzavření dohody o provedení práce).

 

Pokud si vyberete tento způsob placení daní, mějte na paměti, že nemůžete čerpat žádný daňový bonus, jak jste byli nejspíše zvyklí v minulosti. Nejste si jisti, zda je tento paušál vhodný právě pro vás? Zkuste online kalkulačku na stránkách ministerstva financí, která vám napoví.

 

3. Změny ohledně zápisů do obchodního rejstříku

 

Od 1. ledna letošního roku také platí změny ohledně zápisů do obchodního rejstříku. Dlouho očekávaná novela o obchodních korporacích má zabránit tzv. řetězení v orgánech právnické osoby a netransparentnosti ve vedení. Dosavadní právní úprava umožňovala, aby právnickou osobu jako člena statutárního orgánu zastupovala jiná právnická osoba. Tu však mohla dále zastupovat další právnická osoba a takto neustále dokola. Tím se poměrně snadno vytvořilo řetězení a bylo těžké rozklíčovat, kdo společnost doopravdy ovládá.

 

Nezapomeňte na včasné zapsání do obchodního rejstříku

V případě, že firma vybere právního zmocněnce, je její povinností zapsat ho do obchodního rejstříku co nejrychleji. Nejpozději však 3 měsíce ode dne, kdy ke zmocnění došlo, jinak funkce zaniká. Novela totiž udává, že právnická osoba nemůže být zapsána jako člen voleného orgánu do obchodního rejstříku, pokud současně nedojde k zápisu jejího zástupce.

 

Tip: Jestliže nyní řešíte, že máte ve volených orgánech jiné právnické osoby, nezapomeňte je jmenovat a zapsat nejpozději do 1. 4. 2021 Na zanesení změn máte taktéž 3 měsíce ode dne, kdy vešla novela v platnost, jinak funkce zaniká.

 

4. Založení společnosti bude nyní jednodušší

Pro podnikatele přicházejí s letošním rokem i výhody týkající se zakládání tzv. nízkokapitálových společností. Dříve musely kapitálové společnosti (společnosti s ručením omezeným či akciové společnosti) složit peněžitý vklad na zvláštní účet u banky, Problém vyvstával ve chvíli, kdy musela společnost kvůli 1 Kč zakládat zvláštní účet, jehož náklady dalece převyšovaly vklad do firmy. Díky novele zákona jsou společnosti s ručením omezeným u takto nízkých vkladů osvobozeni od nutnosti vkládat jej na speciální účet.

 

I když mají právnické osoby povinnost vložit vklad na zvláštní účet, výjimka potvrzuje pravidlo. V případě, že je vklad základního kapitálu do výše 20 000 Kč, je možné jej splatit i jinak. A to třeba hotově.

 

5. Změny týkající se akciových společností

Novela přinesla změny i v oblasti řízení akciové společnosti. Doposud byly povinné dva dozorčí orgány – statutární ředitel a správní rada. Novela však požaduje existenci pouze správní rady. Ta bude mít pod kontrolou jak pravomoci týkající se činnosti společníků, tak i záležitosti řídicí.

 

Pustit se do vlastního podnikáni chce notnou dávku odvahy i znalostí. Potřebujete pomoc při založení společnosti? Jsme připraveni být vám na vaší cestě spolehlivými průvodci.

 

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp