Obsah

Články

8 kritických chyb, kterých se dopouštějí začínající podnikatelé

1. chyba: Neplánujete

Nikdy nepodceňte přípravu podnikatelského záměru. Podrobně si rozpracujte, jaký druh zákazníků chcete oslovit, na jaký trh se vydáváte, kdo je vaše přímá konkurence, jak vysoké budou vaše výdaje, jaký očekáváte zisk a z čeho budete začátek podnikání dotovat. Na všechny tyto otázky si odpovězte. Je to velmi důležité především proto, aby vás nic nezaskočilo. Byla by škoda zkrachovat jen kvůli tomu, že jste si věci dobře nepromysleli a nenaplánovali. 

2. chyba: Připadáte si nepostradatelní

Projekt by neměl být nikdy závislý pouze a jen na vás. Jestli budete úspěšní, práce začne být čím dál víc a zaručeně se dostanete do bodu, kdy zkrátka nebudete stíhat. Není v lidských silách ani v lidské povaze dělat všechno sám a na vlastní pěst. Pomyslete například na krátkodobé onemocnění. Pokud na všechno budete sami a vypadnete z procesu, byť jen na jeden den, mohlo by to mít pro vaši firmu fatální následky. A to přeci nechcete. 

3. chyba: Šetřete penězi 

Dobře si rozmyslete, kde bude vaše firma sídlit. Je to důležité nejenom z hlediska zvučnosti adresy vaší společnosti, ale také z hlediska návštěv z úřadů. Jen schránka na „no name“ dveřích nestačí. Sídlo firmy promyslete také kvůli měsíčním nákladům na prostory. Někteří podnikatelé vzhledem ke svému zaměření vůbec nepotřebují kancelář. Stačí jim jen reprezentativní prostory, kde podle aktuální potřeby uspořádají schůzku. Na to jsou ideální tzv. virtuální kanceláře, které vám poskytne odpovídající zázemí. K dispozici dostanete kopírku, tiskárnu a také občerstvení.  

4. chyba: Děláte věci na dobré slovo

Pokud do firmy vstupujete od začátku se známými, přáteli nebo rodinnými příslušníky, rozdělte si jasně role. Kdo je majitel, kdo je společník, jakou úlohu, kdo vykonává a co se od něho očekává? Předejdete tím nepříjemným nedorozuměním v pozdějších fázích podnikání. V případě, že firma nebude úspěšná nebo naopak raketově poroste, budete mít zkrátka jasno, kdo nese zodpovědnost. Vše si ale vyjasněte černé na bílém, jen dobré slovo nestačí. 

5. chyba: Nestanovujete finanční hranice

Stanovte si finanční limity pro ztráty. Do jaké částky jste ochotní sponzorovat start podnikání, než se rozjede, a jak dlouho počkáte, než firma začne profitovat? Na druhou stranu si odpovězte také na otázku, co budete dělat, až se firma raketově rozroste. Jste schopní za rok touhle dobou přijímat například 100% nárůst objednávek?

6. chyba: Podceňujete sílu reklamy

Rozhodně neočekávejte, že se o vás lidé dozvědí jen tak. Vyčleňte si nějaké peníze na propagaci firmy. Jakým způsobem se jí rozhodnete zviditelnit a oslovit tak svoji cílovou skupinu, už je jen na vás. Bude to PPC reklama? Začnete psát blog? Zaplatíte si reklamu v rádiu nebo snad oslovíte lidi přes sociální sítě? 

7. chyba: Nepřikládáte váhu zaměstnancům

Obklopte se šikovnými, pracovitými a inteligentními lidmi. Dbejte hodně na to, aby vám sedli. V malých firmách jsou vztahy velmi důležité. Tým je na prvním místě. Nový zaměstnanec se věci naučí za pochodu a s vaší pomocí, důležitá je schopnost a ochota učit se, pracovitost a týmový duch. V každé firmě je důležité, aby tým fungoval. Když si lidé mezi sebou nesednou, jste ztraceni. 

8. chyba: Zapomínáte na sebe

Přestože vás začátek podnikání bude stát hodně sil, nezapomínejte na to, že musíte myslet také na sebe. Váš osobní život a lidé v něm rozhodně nepočkají. A tak, i když budete trávit hodně času v práci, myslete také na odpočinek a trávení času s osobami, které máte rádi. Když budete v práci nonstop, stejně se u vás nejspíš časem objeví syndrom vyhoření. Tak to zbytečně nepokoušejte. 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp