Obsah

Články

Jste zapálení do práce? Pozor na syndrom vyhoření

Co to vlastně syndrom vyhoření znamená? 

V tomto stavu pocítíte naprostou vyčerpanost psychického a fyzického rázu. Padne na vás únava, kterou nezaženete ani kvalitním spánkem. Na práci se nezvládnete soustředit, dokonce budete chodit s nechutí do zaměstnání. Všechno vás bude vytáčet nebo naopak začnete upadat do apatie. Na fyzické rovině vás může velmi často bez zjevného důvodu bolet hlava nebo záda. Někde uvnitř sebe budete vědět, že vaše tělo odráží váš mizerný psychický stav a nepohodu.

Burnout na cestě

Nejčastější cestou k totálnímu vyhoření paradoxně bývá počáteční přílišné nadšení do práce. Máte růžové brýle, pustíte se do úkolů s vervou a vírou, že věci budete dělat lépe. Možná uděláte nový objev, nebo změníte, co doposud nefungovalo a ostatní vás uznale poplácají po zádech. Přehnaný workoholismus s nezdravým perfekcionismem vás zanedlouho úplně pohltí. Ráno přicházíte brzo do práce, pauzy zkracujete, chodíte domů pozdě večer, až svůj soukromý život odstavíte na druhou kolej. Úkoly se na vás postupně začnou valit, až práci přestanete zvládat. Pokud navíc nemáte dostatek přátel nebo rodinu, která by vás včas na problém upozornila, nejspíš vyhoříte. 

Jak se bránit?

Nejdůležitější je samozřejmě prevence. Důležitou roli hraje kvalitní rodinné zázemí a přátelé. Myslete na sebe. Naučte se relaxovat tak, jak je vám příjemné a přirozené. Někomu vyhovují procházky, četba knihy, jinému sedne spíš aktivní sport. Dbejte na work-life balance. Nedělejte všechno sami a přijímejte pomoc. Pokud víte, že na nějaký úkol nemáte čas, řekněte prostě „NE“. Nenakládejte si na bedra víc, než je zdrávo. 

 

Co když už jste vyhořeli?

Vyhoření snadno zaměníte s příznaky deprese. Nic už vás nebaví, nedaří se vám na všech frontách. Do práce jezdíte s odporem nebo na ni dokonce už kašlete. Děláte stále víc chyb a výsledek vás přestal zajímat. Soukromý život šel stranou nebo se rozhořely konflikty a hádky. Pokud už jste se dostali do téhle fáze, vyhledejte odborníka. V takové chvíli si zbytečně nenamlouvejte, že situaci vyřešíte sami. Psycholog vás vyslechne a pomůže vám postavit se zpátky na nohy. Každá situace má řešení, hledejte ho.

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp