Obsah

Články

Sociální pojištění pro podnikatele v roce 2018: Minimální zálohy vzrostou

Minimální měsíční záloha na sociální pojištění činí 2189 Kč

Od 1. ledna 2018 se zvýšily zálohy na sociální pojištění pro OSVČ, a to o celkovou částku 128 Kč. Vláda ke změně přistoupila z toho důvodu, že v posledním roce vzrostly průměrné mzdy na 29 979 Kč. Osoby samostatně výdělečně činné, které mají živnost jako hlavní činnost, tak budou letos platit minimálně 2 189 Kč měsíčně. Pro OSVČ vedlejší platí zvýšená sazba o 51 Kč. Zálohy na sociální pojištění se tak zvýší na částku 876 Kč. 

Platíte vyšší zálohy, než je zákonem dané minimum? Pro vás se nic nemění

OSVČ budou zálohy platit rovněž za měsíc, ve kterém podají přehled o příjmech a výdajích. Vzhledem k tomu, že sociální pojištění se platí zpětně, tak poprvé vám vyšší částka pojistného musí odejít z účtu nejpozději v květnu 2018. Celkově plátci minimálních záloh odvedou za rok 2018 o 1 536 korun víc, než tomu bylo v roce 2017. Podnikatelé, kteří ale platí vyšší částky, než je zákonem stanovené minimum, mohou být v klidu. Jestli patříte mezi ně, nic se pro vás nemění ani v roce 2018. Roční sociální pojištění bude i nadále 29,2 % z vyměřovacího základu. s

Maximální měsíční záloha nepřesáhne 35 015 Kč 

Maximální roční vyměřovací základ sociálního pojištění se letos zvyšuje na 1 438 992 Kč. Jestliže patříte mezi podnikatele, kteří mají vysoké zisky, budete si výši zálohy na sociální pojištění počítat ze stanoveného maximálního vyměřovacího základu. Maximální měsíční záloha na sociální pojištění tak činí 35 015 Kč. 

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp