Obsah

Články

Průvodce podnikáním: Jak na založení vlastní společnosti

Dobrý podnikatelský nápad je pro úspěšné podnikání základ, bez kterého se neobejdete. Platí, že čím unikátnější nápad, tím větší šance, že přitáhne slušnou klientskou základnu. V první řadě zvažte, jaký typ společnosti je pro vaše podnikání nejlepší. Na výběr máte z několika forem, jelikož existuje akciová společnost (a. s.), komanditní společnost (k. s.), veřejná obchodní společnost (v. o. s.) a společnost s ručením omezením (s. r. o.). Případně zkuste podnikat na vlastní triko s živnostenským oprávněním.

 

Nezapomeňte na potřebné dokumenty

V případě, že máte ambice a chcete prosperující firmu, časem třeba i s více zaměstnanci, vsaďte na jeden z nejvíce rozšířených typů společnosti, kterým je společnost s ručením omezeným. Postup založení s. r. o. má své náležitosti, proto nezapomeňte na:

 

  • živnostenské oprávnění,
  • zakladatelskou listinu (v případě jednoho společníka) či společenskou smlouvu (v případě více společníků),
  • základní kapitál společnosti (minimální vklad každého společníka přitom musí činit alespoň 1 Kč, pokud není stanoveno ve společenské smlouvě něco jiného),
  • jméno firmy, které pak zapíšete do obchodního rejstříku.

 

Obrňte se trpělivostí

A jak vypadá celý proces v praxi? Při první návštěvě notáře sepíšete zakladatelské právní jednání a poté se vydáte na živnostenský úřad. Počítejte s tím, že živnostenský úřad má na vydání výpisu 5 pracovních dní. Založení s. r. o. s sebou nese zákonnou povinnost. Před zápisem do obchodního rejstříku je nutné mít splacených minimálně 30 % ze všech vkladů. Že jste tuto podmínku splnili, doložíte potvrzením z banky a prohlášením správce vkladu. Až budete mít všechny potřebné dokumenty připravené, zamiřte zpět k notáři, který s vámi sepíše notářský zápis a provede zápis do obchodního rejstříku. Proces je poněkud zdlouhavý, obrňte se proto trpělivostí. Od letošního roku mají navíc nízkokapitálové společnosti výhodu týkající se skládání vkladu. Nyní kvůli 1 Kč nemusí v bance skládat zvláštní účet.

 

Zajímavost: Podle výsledků zprávy Světové banky „Doing Business 2020“ mohou začít lidé podnikat v Česku prostřednictvím s. r. o. průměrně za 24,5 dne. Nejvíce je zdržuje papírování.

 

Daňová povinnost až podle toho, kolik vyděláte

Výhodou s. r. o. je, že se hodí k mnoha typům podnikání. Navíc ručíte za dluhy společnosti pouze do výše svého nesplaceného vkladu nebo podle stavu zápisu v obchodním rejstříku. Daňová povinnost se odvádí podle výše zisku. Pokud tedy nevyděláte, nejste povinni platit zdravotní ani sociální pojištění. V opačném případě však počítejte s dvojitým zdaněním. Nejprve jste totiž povinni zdanit zisky společnosti daní z příjmů právnických osob, která činí 19 %. Společníci pak musejí zdanit svůj podíl na zisku daní z příjmů fyzických osob ve výši 15 %.

 

Na jméně záleží

Firma také potřebuje zajímavý název, který ho odliší od konkurence. Jméno společnosti pak také nechte zapsat do obchodního rejstříku.

 

Zajímavost: Víte, do kterých oborů se vyplatí do budoucna nejvíce investovat? Horkými favority jsou informační a moderní technologie, nemovitosti a finance, B2B služby, vzdělávání a volnočasové aktivity, a nakonec i gastronomie.

 

Spřátelte se s lejstry a razítky

Nevýhodou společnosti s ručením omezeným je zvýšená byrokracie, které se nevyhnete. Papírů, které potřebujete k zápisu do obchodního rejstříku, aby mohla firma oficiálně a legálně fungovat, je opravdu dost: kromě již zmiňovaného živnostenského oprávnění a zakladatelské listiny se neobejdete bez aktuálního výpisu z trestního rejstříku (v případě většího počtu jednatelů jej musejí předložit všichni), výpisu z katastru nemovitostí s vymezeným sídlem společnosti, listiny o splnění vkladových povinností ani bez čestných prohlášení všech jednatelů.

 

Zkuste společnost na klíč

Jestliže se vám už jen při slově papírování ježí vlasy hrůzou na hlavě, zkuste tzv. ready-made firmu. Jedná se o již založenou společnost na klíč, která je bez jakýchkoliv pohledávek či závazků. Koupě ready-made firmy je bez stresu a začít vydělávat můžete prakticky do druhého dne. Před startem vašeho podnikání si sepište všechny možné scénáře, které mohou nastat. Když budete počítat i s těmi špatnými, lépe pak budete schopni reagovat na případné neúspěchy. A věřte, že i pády patří k podnikání.

 

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp