Obsah

Články

Kde sehnat peníze do začátku podnikání?

Připravte si podnikatelský plán a tvrdá čísla

Než se začnete rozhlížet, kde peníze seženete, připravte si podrobný podnikatelský plán. Proč? Vžijte se do role toho, kdo vám bude půjčovat nemalý finanční obnos. Také by vás zajímala v první řadě čísla a fakta. Ta totiž napovídají, že máte věci promyšlené, váš plán je věrohodný a dává naději na návratnost investice. 

Půjčku od rodiny nebo přátel si dobře rozmyslete

Až tohle budete mít, můžete se porozhlédnout po zdroji půjčky. Jako první můžete jít samozřejmě za rodinou nebo přáteli, ale příliš to nedoporučujeme. Peníze často nadělají ve vztazích neshody a nestojí to za to. Pokud přeci jenom chcete žádat o finanční podporu své nejbližší, připravte si smlouvu, ve které se dohodnete na splácení a lhůtě. Do budoucna vám to ušetří spoustu starostí. Nechcete-li zatěžovat rodinu a zatahovat blízké osoby do podnikání, pak jsou i další možnosti financování, které vám níže představíme. 

Přizvěte do firmy tichého společníka

Jedná se o určité partnerství ve firmě a způsob, jak začít podnikat bez vlastních peněz. Vy máte nápad, společník má finance, které vloží do vaší společnosti. Vy se následně zavážete k tomu, že na tichého společníka budete převádět určitou část zisku. Má to své výhody i nevýhody. Každý podnikatel se vstupem na trh přijímá na svá bedra riziko podnikání. Pokud začne vaše firma tratit, společník nese toto riziko s vámi. Při výdělcích se o zisk musíte podělit. Tiché společenství můžete uzavřít na dobu určitou i neurčitou. Podíl může být stejný pro každé období nebo jeho výši můžete upravit. 

Sežeňte si investory

Pokud jste si svým nápadem jisti, oslovte investora. Dnes existují různé firmy, které pomáhají začínajícím podnikatelům. Myslete jen na to, že to nikdy není zcela nezištná pomoc. Investor chce vydělat, proto je třeba dobře ošetřit smlouvu, a především představit investorům dobrý podnikatelský plán, kterým je přesvědčíte. Z této oblasti můžete využít také tzv. crowdfundig, tedy způsob, jak sehnat peníze od více investorů z řad obyčejných lidí. Funguje to jednoduše. Po registraci představíte veřejnosti svůj podnikatelský záměr a sumu, kterou potřebujete k jeho realizaci. Pokud se vám podaří peníze vybrat, můžete podnikatelský záměr uskutečnit. Když se na vás lidé nesloží, musíte hledat řešení jinde. 

Podpora od bank pro začínající podnikatele

Úvěr od banky nepředstavuje žádné riziko. Odpadne vám hledání kliček ve smlouvě, protože banky se na vašem podnikání nechtějí nijak podílet. Chtějí pouze úroky z půjčky. Čeká vás předložení řady dokumentů a obhájení podnikatelského záměru. Půjčku u banky snáze získají ti, kteří už mohou doložit čísla z podnikatelské historie. Abyste půjčku dostali, musíte se samozřejmě prokázat bezdlužností. A tady si dejte obzvlášť velký pozor. Stačí jedna nezaplacená faktura například u telefonního operátora a vaše žádost o půjčku skončí jako zamítnutá. 

Programy podpory pro začínající podnikatele

Evropská unie podporuje podnikání, a proto zkuste zažádat o finanční dotaci. I tady ale vládnou poměrně striktní pravidla. Existuje například program podpory z operačního programu „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“, „Vzdělání pro konkurenceschopnost“ nebo „Lidské zdroje a zaměstnanost“. Vždy máte u dotací možnost kontaktovat odborníka, který vám podle oblasti vašeho podnikaní poradí, jaký dotační program využít a také jak o něj zažádat. 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp