Obsah

Články

Jak změnit sídlo společnosti

Možná jste s podnikáním začínali u sebe doma, možná se rozrůstáte, a tak potřebujete větší prostory. Ať už je důvod jakýkoliv, změna sídla společnosti představuje krok, ke kterému alespoň jednou za život přistoupí snad každý podnikatel. Jak na to?

 

Změna sídla společnosti krok za krokem:

  1. Změna sídla ve společenské smlouvě – je potřebné rozhodnutí valné hromady či souhlas všech společníků, o změně může rozhodnout také statutární orgán nebo jiná oprávněná osoba/orgán, která je zapsána ve společenské smlouvě.
  2. Návrh na změnu sídla v obchodním rejstříku – po rozhodnutí o změně máte povinnost podat návrh na změnu sídla v obchodním rejstříku příslušnému rejstříkovému soudu.
  3. Zpráva o změně sídla úřadům – změnu sídla musíte oznámit živnostenskému úřadu (do 15 dnů od změny musíte vyplnit změnový list) a finančnímu úřadu (novou adresu musíte nahlásit do 15 dnů od změny a doložit ji buď výpisem z obchodního rejstříku, kde je uvedena již nová adresa, nebo novým živnostenským oprávněním).
  4. Zpráva o změně sídla pojištovnám – v neposlední řadě je nutné nahlásit změnu sídla společnosti také zdravotní a sociální pojišťovně, a to do 8 dnů od změny adresy sídla v obchodním rejstříku.

 

Co potřebujete k návrhu na změnu sídla společnosti v obchodním rejstříku?

  • Doklad o provedení právního úkonu povolujícího změnu sídla společnosti (rozhodnutí společníků, notářský zápis z valné hromady, rozhodnutí statutárního orgánu).
  • Dokument s plným zněním zakládajícího dokumentu (společenská smlouva, stanovy).
  • Souhlas s poskytnutím sídla (možno nahradit nájemní smlouvou).
  • Výpis z katastru nemovitostí.
  • Kolky v celkové hodnotě 2 000 Kč.

 

Rozhodnutí o změně sídla společnosti vám přijde nejpozději do 15 dnů od podání návrhu.

 

Kdy se neprovádí změna ve společenské smlouvě?

Ne vždy je nutné provést změnu ve společenské smlouvě. Pokud stěhujete sídlo společnosti v rámci stejného města, nemusí dojít ke změně společenské smlouvy, avšak pouze v případě, že v ní je jako sídlo uvedena daná obec. Tehdy je možné přijmout rozhodnutí o změně sídla společnosti formou veřejné listiny (souhlas se změnou). Je-li ve společenské smlouvě uvedena přesná adresa nebo nachází-li se nové sídlo v jiném městě, společenská smlouva se bude měnit vždy.

 

Na co si dát pozor při změně sídla?

Pozorně si přečtěte, co máte uvedeno ve společenské smlouvě, zda je sídlo společnosti specifikováno jen obcí nebo přesnou adresou. Je výhodnější uvádět pouze danou obec, změna sídla je pak jednodušší, pokud se stěhujete v rámci jednoho města.

 

Nezapomínejte změnu sídla ohlásit všem úřadům a institucím, jako je finanční úřad, sociální a zdravotní pojišťovna, živnostenský úřad, ale také například účetní (aby se na faktury dostala správná adresa). Pohlídejte si také správný postup změny sídla společnosti, jestliže se ho nebudete držet, můžete dostat pokutu ve výši až půl milionu korun za nesplněnou ohlašovací povinnost.

 

Využijte virtuální sídlo společnosti

Pokud nepotřebujete větší prostory či vlastní fyzickou kancelář každý den, využijte naše služby poskytnutí virtuálního sídla společnosti. Jeho výhodou je prestižní adresa v Praze, Brně nebo Ostravě, vaše firma tak získá v očích partnerů, klientů i dodavatelů na důvěryhodnosti.

 

Proč mít sídlo firmy u nás?

Pokud si zvolíte sídlo u Simply Office, nemusíte se bát, že byste s dalšími desítkami firem sdíleli adresu nějakého bytu. Naše kanceláře můžete bez obav využít i pro případné schůzky, nabízíme fungující recepci, kancelář i zasedací místnost. Jde zkrátka o ideální volbu, potřebujete-li reprezentativní prostory pro občasné schůzky a chcete-li využít služeb klasické kanceláře, jako je přijímání zásilek, přeposílání, přijímání vzkazů či její vybavení a další.

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp