Obsah

Články

Založení společnosti v DE

Vybírejte z právních forem

V případě, že se rozhodnete podnikat v Německu, jakou variantu právní formy si zvolíte? Vybírat můžete například z těchto:

  • pobočka
  • malý živnostenský podnik
  • registrovaný obchodník 
  • společnost s ručením omezeným (německá zkratka GmbH)
  • Unternehmergesellschaft (haftungsbeschränk) (německá zkratka UG)
  • komanditní společnost 
  • a akciová společnost

 

Mezi nejoblíbenější formy patří GmbH a UG (haftungsbeschränkt). 

Kolik peněz si musíte pro začátek připravit? 

Německo není nejlevnější zemí a vypovídá o tom také základní kapitál, který budete pro založení společnosti s ručením omezeným potřebovat. Jedná se o částku 25 000 eur. Před zápisem do obchodního rejstříku musíte základní kapitál splatit. Existuje však jedna výjimka. V případě, že jste jediným společníkem, stačí, když uhradíte jen polovinu. 

Obdobou společnosti s ručením omezeným je UG (haftungsbeschränkt). V tomto případě vám jako základní kapitál postačí pouze 1 euro. Ale pozor. Počítejte s tím, že každý rok musíte odvést minimálně 25 % z čistého ročního příjmu do rezervního fondu. Až v tomto fondu dosáhnete částky 25 000 eur a váš základní kapitál bude splacený, přemění se vaše UG (haftungsbeschränkt) na společnost s ručením omezeným. 

Ať si vyberete jakkoliv, nevyhnete se návštěvě místního notářského úřadu. Výlet do Německa si ušetříte pouze tehdy, pokud udělíte plnou moc vašemu daňovému poradci nebo advokátovi. Zhruba do dvou týdnů vaši novou společnost rejstříkový soud zapíše. 

Svěřte svůj podnik do rukou daňového poradce 

Ihned po zápisu se zaregistrujte k dani z příjmu. Už při tomto kroku zvažte výpomoc německého daňového poradce. Lépe se orientuje ve zdejších zákonech a poradí vám také s vedením účetnictví a mzdovou agendou. Nehledě na to, že v očích daňových úřadů bude vaše společnost v rukou zdejšího daňového poradce působit o mnoho seriózněji. 

Než na německý trh vstoupíte, vše si pečlivě promyslete a důkladně zapátrejte mezi německými známými, zda neznají šikovného daňového poradce, který by vám s celým procesem dokázal pomoci. 

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp