Obsah

Články

Založení společnosti: Podrobný návod pro začátečníky i cizince podnikající v ČR

Úřady, banky, notář, pošta 

Podle průzkumu z října 2022 u nás založení společnosti s ručením omezeným trvá průměrně 4 až 5 pracovních dní. Protáhnout se ale nezřídka může až na 25 dní, což je nejvíce v celé Evropské unii. Při zakládání je nutné obejít zdlouhavé kolečko, které se skládá z návštěv notáře, pošty, banky a živnostenského úřadu. Na některá tato místa je třeba zajít i vícekrát. 

Nepříjemně překvapeni mohou být zejména začínající podnikatelé a cizinci – v posledních měsících typicky uprchlíci z Ukrajiny, kteří nechtějí čekat na sociální dávky a rádi by se postavili na vlastní nohy. Například na Ukrajině si totiž zařídíte vše během jednoho dne online pomocí aplikace, kam lze jednoduše nahrát potřebné dokumenty. V České republice si ale mohou začínající podnikatelé o podobné aplikaci zatím nechat jen zdát.

Co přesně vás čeká v ČR při zakládání společnosti? 

➔    vymyšlení názvu, zajištění sídla a promyšlení výše základního kapitálu s. r. o.
➔    sepsání smlouvy u notáře (tato smlouva obsahuje základní parametry, jako jsou název a sídlo společnosti, druh živnosti, společník, jednatel,
       výše základního kapitálu atp.)
➔    návštěva banky při kapitálu vyšším než 20 tisíc korun (figuruje jako správce vkladu)
➔    návštěva živnostenského úřadu, kde vás na základě notářského zápisu zaregistrují k živnosti
➔    návštěva notáře, který vás na základě výpisu ze živnostenského rejstříku zapíše do obchodního rejstříku – v tento okamžik
       vzniká společnost
➔    registrace k dani z příjmu právnických osob na daňovém portálu a vyřízení firemního účtu

Tento proces je popsán pouze zběžně. Zajímá vás do hloubky? Přečtěte si podrobný návod na založení s. r. o. krok za krokem.

Rychlé a správné řešení od profesionála

V očích začínajících podnikatelů může založení společnosti vypadat jako nekončící martyrium. I tady ale platí, že kdo má za zády zkušeného partnera, bude mít vše vyřízeno rychle a správně

Pokud si vše oběháte a zařídíte sami, zaplatíte jen za správní poplatky 6 000 korun. Představíte-li si množství času, které to zabere, a vynásobíte jej svou hodinovou sazbou, zjistíte, že se poměrně jednoznačně vyplatí vsadit na řešení na klíč.  

Jak probíhá založení společnosti na klíč v Simply Office? Společně nás čeká pouze jedna jediná schůzka, kde dojde k předání veškerých potřebných informací. Po podepsání plné moci k založení společnosti je pro vás vše vyřízeno. Hotovo je obvykle během 1 až 2 týdnů. Tento způsob zakládání společnosti ušetří spoustu času a nervů i vám. 

V Simply Office se s námi domluvíte česky a plynule anglicky. Rádi pomůžeme všem českým začínajícím podnikatelům stejně jako cizincům, kteří chtějí začít v Česku podnikat.

TIP: Chcete se při zakládání společnosti vyhnout všem administrativním záležitostem? Alternativou, která vám ušetří čas a umožní podnikat hned od druhého dne jsou tzv. ready-made společnosti. Zjistěte, jaké výhody mají ready-made společnosti a jak funguje jejich nákup

Sídlo společnosti? Často kámen úrazu

Jednou z nejkomplikovanějších a nejzdlouhavějších částí procesu založení společnosti je zajištění jejího fyzického sídla. Pokud sídlo společnosti nechcete umístit do vlastní nemovitosti, připravte se na malé byrokratické kolečko. Je totiž třeba mít písemný souhlas majitele nemovitosti s jeho úředně ověřeným podpisem.  

Když nepotřebujete kamennou pobočku nebo chcete lukrativní adresu

Sídlo slouží společnosti jako vizitka, která může klienty povzbudit ke spolupráci, nebo je naopak odradit. Většina firem proto usiluje o co nejlepší adresu. Pokud nemůžete najít reprezentativní sídlo podle svých představ nebo vysloveně nepotřebujete kamennou pobočku, zvažte virtuální sídlo. 

Pokud se rozhodnete pro (virtuální) sídlo u Simply Office, získáte spolehlivého partnera, který nabízí sídla pouze ve vlastních nemovitostech. Nemusíte tak platit vysoké marže více společnostem ani komunikovat o svých poštovních zásilkách s někým dalším. 

Dalšími výhodami jsou například: 
–        fungující kanceláře – kromě vlastní poštovní schránky získáte místo, kam uvést zástupce úřadů nebo klienty.
–        reprezentativní prostory – žádný sklep nebo garáž, ale nově vybavené a zrekonstruované kanceláře s lukrativní adresou
–        zázemí – tisk, kopírování, občerstvení a internet jsou samozřejmostí. Potěší i recepce a přebírka pošty v základním ceníku.
–        kompletní vyřízení online z pohodlí domova

Podívejte se na všechny výhody sídla u Simply Office

 

 

 


 

 


 


 



Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp