Obsah

Články

Výjimky z EET: Koho se EET netýká?

EET, tedy elektronická evidence tržeb, se dotýká všech podnikatelů, kteří přijímají hotovost nebo stravenky a platební poukazy. Od restaurací až po kadeřnice a jiné malé podnikatele. Abyste mohli evidovat tržby, potřebujete EET pokladu s připojením na internet, pomocí které pak budete finanční správě odesílat informace o tržbách. Ti nejmenší podnikatelé mohou místo pokladny využít tzv. zvláštní režim EET a účtenky vypisovat ručně a následně je zaslat na finanční úřad.

 

Jak funguje EET?

EET se zavádí postupně od roku 2016, a to ve čtyřech vlnách. První dvě již byly zavedené a dotkly se restaurací, kaváren, hotelů, penzionů a dalších stravovacích a ubytovacích zařízení. Stejně tak se jim nevyhnuly velkoobchody a maloobchody.

 

Poslední dvě fáze, 3. a 4., se týkají zemědělství, řemeslnictví, výrobní činnosti, ale i kadeřnictví, kosmetiky nebo svobodných povolání jako účetní, advokát nebo lékař. Tyto vlny měly začít platit původně od 1. května 2020. Kvůli situaci s onemocněním covid-19 a opatřeními, která s ním souvisejí, se ale termín odkládá na 1. ledna 2021. Tento termín navíc platí i pro první dvě vlny EET, které tak mají čas obnovit si potřebné certifikace. Do tohoto termínu rovněž podnikatelé nemusí evidovat své tržby.

 

Koho se EET netýká?

Ne všechny podnikatele EET zasáhne. Existuje několik výjimek, kterých se zákon o evidenci tržeb netýká. Mezi ty patří například stát a samosprávní celky jako obce a kraje, ale také je zde řada podnikatelů ve finančnictví, pojišťovny nebo investiční a penzijní fondy.

 

Podnikatelé, kteří mají výjimku z EET:

–               nevidomí a lidé s těžkým zdravotním postižením, kteří se prokáží průkazem ZTP/P,

–               prodejci sladkovodních ryb v období mezi 18. a 24. prosincem,

–               provozovatelé sociálních služeb a veřejných toalet,

–               podnikatelé v oblasti hazardu.

 

Z EET jsou vyjmuti i podnikatelé, kteří prodávají prostřednictvím prodejních automatů, prodejci jízdenek v MHD a vlacích nebo prodejci občerstvení v letadle.

 

A co zdravotní a sociální pojištění?

Pokud podnikáte, kromě EET máte povinnost platit si zdravotní, potažmo sociální pojištění. Obojí se platí ve formě měsíčních záloh, a to alespoň v minimální výši (2 352 Kč pro zdravotní pojištění a 2 544 Kč pro sociální pojištění u hlavní činnosti).

 

Z důvodu opatření v souvislosti s covid-19, přijala vláda opatření, díky kterému je placení odvodů v období od března do srpna odpuštěno. Od září pak budete platit odvody na pojištění, jak jste zvyklí. Případný rozdíl ve výši odvodů za období března až srpna pak doplatíte po odevzdání přehledu o příjmech a výdajích.

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp