Obsah

Články

Kdy se vám vyplatí založit akciovku

Oblíbená forma podnikání

Akciovou společnost můžete založit jako jeden z typů obchodní společnosti. Celkový majetek určuje počet akcií, které firmu rozdělují na jednotlivé podíly. Akcie jsou ve vlastnictví akcionářů a každý podíl firmy stanovuje, v jaké míře se vlastníci mohou podílet na rozhodování. Pravidelně zasedá valná hromada, na které probíhá hlasování o záležitostech společnosti. Akciová společnost patří k nejrozšířenějším typům firem u nás. 

Složte kapitál ve výši 2 000 000 Kč

Při ztrátách ručí akciová společnost za své závazky celým svým majetkem. Jednotlivým akcionářům ovšem zákon neukládá povinnost uhradit ztrátu firmy. To je rozdíl oproti s.r.o., kde ručí vlastníci do výše svého vkladu. Založení a.s. trvá o něco déle, než je tomu v případě společnosti s ručením omezeným. Akciovka vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku a na její vznik potřebujete složit kapitál v hodnotě 2 000 000 Kč. 

Kolik zaplatíte při zápisu do OR?

Na podání žádosti o zápis do OR vám běží lhůta 90 dní. Zápis dostanete v případě, že přinesete výpis z banky o vkladu a zároveň výpis z živnostenského rejstříku. Kolik zaplatíte notáři, se odvíjí podle výše kapitálu, který složíte. Při minimálním možném vkladu, který činí zmíněné 2 000 000 Kč, zároveň zaplatíte notáři necelých 13 000 Kč. Připravte si peníze také na poplatky spojené se samotným zápisem do OR. Částka, ve které se budete pohybovat, je v rozmezí 8 000 – 12 000 Kč

A.s. pro velké podnikání

Akciová společnost bude více vyhovovat velkým byznysmenům. Už samotné zakládání je složitější a finančně nákladnější než v případě společnosti s ručením omezeným. U akciovky zároveň budete mít minimálně jednoho společníka. I kdybyste čistě teoreticky řídili akciovku sami, vaše počínání musí projít schvalovacím procesem od více lidí. Akciová společnost má ale rozhodně větší předpoklad pro růst.

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp