Obsah

Články

Jak začít podnikat při studiu?

Máte nějaký nápad, podnikatelský záměr, který byste chtěli uskutečnit, ale pořád jste ještě student? To vás nemusí nijak omezovat, podnikat můžete i při studiu a není to nic těžkého. Mnoho studentů se již na škole rozhoduje, co budou dělat a založí si živnost. Zejména pak v marketingových oborech to není nic neobvyklého. Status studenta navíc přináší v podnikání i různé výhody. Jak na to?

 

Založte si živnost

K jakémukoliv podnikání je velmi často potřebná živnost. A ani pro studenty to není jinak. Živnostenské oprávnění založíte snadno – stačí vyplnit Jednotný formulář a jít na živnostenský úřad, kde zaplatíte poplatek 1000 Kč. Když si zvolíte správný druh živnosti, není nutné dokládat ani praxi nebo vzdělání, nejčastěji si studenti vybírají volnou živnost, do které spadá většina činností, ve kterých byste mohli chtít podnikat. Potom už stačí jen chvíli počkat, než získáte živnostenské oprávnění a IČ.

 

Vyplněním Jednotného formuláře už nemusíte chodit do zdravotní pojišťovny nebo na ČSSZ, vše vyřešíte jedním formulářem.

 

Zdravotní a sociální pojištění: Kdy je musíte platit?

Všichni podnikatelé mají povinnost platit zdravotní a sociální pojištění (pokud mají podnikání jako hlavní činnost). Jako student do 26 let jste ale automaticky vždy považován za osobu vykonávající vedlejší výdělečnou činnost. Díky tomu si s placením pojištění zatím nemusíte dělat hlavu.

 

Pokud jste student, a ještě vám nebylo 26 let, zdravotní pojištění za vás platí stát. Po prvním roce podnikání jako student už se ale placení záloh na zdravotní a sociální pojištění nevyhnete. Jste také povinni předkládat vždy na konci roku přehled o příjmech a výdajích, ze kterého se pak vyměří výše záloh. Je potřeba také přiložit potvrzení o studiu, pak vám totiž zůstanou zálohy nulové, pokud nepřekročíte rozhodnou částku.

 

Rozhodná částka pro rok 2020 je u vedlejší činnosti 83 604 Kč.

 

Jak je to s daněmi?

Povinnost daní se váže na každého podnikatele. Důležité ale také je, jak vysoké jsou vaše roční zisky. V případě studentů ji musíte platit pouze tehdy, když překročíte rozhodnou částku, která je pro rok 2020 stanovena na 192 400 Kč. Když tuto částku přesáhnete, budete platit daň ve výši 15 % z dosaženého zisku.

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp