Obsah

Články

Co přinesla novela insolvenčního a daňového zákona od 1. 7. 2017?

Víc dětí, větší daňové zvýhodnění

Nově budou zvýhodněni rodiče, kteří mají druhé a třetí dítě. Daňové zvýhodnění na druhé dítě vzroste měsíčně o 200 Kč a na třetí o 300 Kč za měsíc. Z této změny budou těžit pracující rodiče dvou a více vyživovaných dětí, se kterými bydlí ve společné domácnosti. Sleva na druhé dítě se ročně vyšplhá na 19 404 Kč. S třetím dítětem pak na 24 204 Kč. Zaměstnanci tuto slevu budou moci využívat dříve než OSVČ, kteří ji budou uplatňovat až při podání daňového přiznání v následujícím roce.

OSVČ mají letos na výběr

OSVČ mohou nově uplatnit nárok na slevu na vyživované dítě a manželku. Výměnou za navrácení nároku se možnost využití paušálů ale výrazně omezí. Podnikatelé s vyššími příjmy si budou moci paušál uplatnit jen do limitu výdajů, které vychází z mezního příjmu. Letos mají podnikatelé ještě možnost volby. Buď neuplatní nárok na daňové slevy, ale mohou vycházet z vyšších limitů nebo nárok uplatní za nových podmínek. 

Novela insolvenčního zákona se snaží omezit šikanu dlužníků

Velmi diskutovanou změnou je také novela insolvenčního zákona. Věřitelé opakovaně využívali insolvenční řízení k vymáhání pohledávek místo toho, aby podali žalobu. Až dosud byl insolvenční návrh zveřejněn během dvou hodin v insolvenčním rejstříku, což mohlo mít pro dlužníka devastující dopad. Nově projde návrh prověřením a teprve pokud bude odůvodněn, dojde k uveřejnění následující den dopoledne. 

Dlužníci si podání žádosti zaplatí 

Dlužníci už také nemohou podávat žádost o oddlužení sami. Zpracování a podání žádosti bude nově plně v kompetenci advokátů a akreditovaných poradců. Ti budou mít za vyhotovení návrhu nárok na odměnu, a to ve výši 4 000 Kč za jednotlivce nebo 6 000 Kč za manželský pár. Nově bude platit pravidlo, že se nebude přihlížet ke změně sídla dlužníka v posledních šesti měsících před zahájením insolvenčního řízení.

Přečtěte si také:

 

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp