Obsah

Články

Zdravotní pojištění pro podnikatele v roce 2018: Minimální zálohy vzrostou

Minimální zálohy se navyšují na 2 024 KčMinimální zálohy na zdravotní pojištění pro OSVČ se v roce 2018 zvyšují o 118 Kč. Pokud tedy podnikáte a platíte minimální zálohy, letos odvedete měsíčně o 118 Kč víc. Celková částka se totiž navyšuje na 2 024 Kč. Na rozdíl od sociálního pojištění, které platíte až po podání přehledu, zálohy na zdravotní pojištění letos odvádíte už od ledna 2018. Nezapomeňte si proto změnit trvalý příkaz.

Minimální zálohu musí zaplatit každý, kdo podniká v rámci hlavní činnosti, a to i v případě, že byla vaše společnost v roce 2017 ztrátová nebo teprve začínáte. 
Vyšší zálohy odveďte až po podání přehledu o příjmech a výdajíchJsou-li vaše zisky z podnikání vyšší a vy tudíž odvádíte větší zálohy než minimální, zaplatíte je až po podání nového přehledu o příjmech a výdajích za rok 2017, tedy většinou do konce dubna. Pokud vám při výpočtu záloh na zdravotní pojištění vyjde měsíční vyměřovací základ vyšší než minimum, budete z tohoto základu odvádět 13,5 %. 

Osoby, které podnikají v rámci vedlejší činnosti mají výjimkuVýjimku v odvodech minimálních záloh mají jen lidé, kteří podnikají v rámci vedlejší činnosti. Jedná se o OSVČ, které podnikají při zaměstnání, jsou již v důchodu, popřípadě pobírají rodičovský příspěvek nebo studují. Během roku tak měsíční zálohy vůbec neplatí, nebo platí jen ty, které odpovídají jejich hrubému dosaženému zisku. Stále platí, že ať už podnikáte v rámci vedlejší nebo hlavní činnosti, a zálohy neodpovídají vašim skutečným ziskům, po podání přehledu budete muset zdravotní pojištění doplatit, popřípadě vám zdravotní pojišťovna rozdíl vrátí.

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp