Obsah

Články

Vyplatí se vám být ne/plátcem DPH? A kde najdete potřebné formuláře?

Jak se přihlásit jako plátce DPH?

Pokud se potřebujete přihlásit k dobrovolné registraci DPH, stáhněte si speciální formulář, který vydala finanční správa. Vše vyřídíte elektronicky. Zároveň byste měli k žádosti o registraci přiložit také následující dokumenty. Přílohy se stejně jako samotná žádost podávají společně s ní elektronickou formou.

Smlouvu o nájmu prostor (Pokud nemovitost, ve které má vaše firma sídlo není ve vašem vlastnictví)

Máte-li virtuální sídlo, je dobré zdůvodnit, proč nepotřebujete kamennou kancelář

Jakmile obdržíte registraci k DPH, ověřte si, odkdy se stáváte plátcem a zda máte již zveřejněný účet v registru plátců DPH. V případě, že ne, ihned kontaktujte finanční správu. Pokud by vás totiž obchodní partneři v registru nenašli, mohlo by vám to způsobit nepříjemnosti. 

Jak se odhlásit z registru plátců DPH?

Z registru plátců DPH se můžete také odhlásit. Existují situace, kdy se vám to rozhodně vyplatí. Musíte ale splnit několik podmínek. Tou první je, že váš obrat nesmí být za posledních 12 měsíců po sobě jdoucích vyšší než 1 milion korun. Druhá podmínka stanovuje, že musí uběhnout rok ode dne, kdy jste se stali plátci. O zrušení registrace můžete požádat přes speciální formulář. I v tomto případě vyřídíte odhlášení elektronicky. 

Co je „malá registrace k DPH“?

Než se finálně rozhodnete zrušit registraci k DPH, dobře si promyslete, zda se to ve vašem případě skutečně vyplatí. Někdy místo placení DPH vznikne povinnost registrovat se jako identifikovaná osoba. Ta má povinnost odvádět daň, ale už jí nevzniká právo na odpočet. A to i v případě, že hranice obratu podnikatele je hluboko pod 1 milion korun za 12 měsíců po sobě jdoucích. Někdy se tento režim označuje jako „malá registrace k DPH“.

Ne/plátci DPH a EET

Plátci DPH jsou více zatížení povinnostmi spojenými s EET. Menší podnikatelé, kteří mají obrat do 200 000 Kč navíc mohou tržby evidovat v offline verzi. Ať už ale patříte mezi plátce nebo neplátce DPH, EET musíte evidovat tak jako tak. Pokud nechcete osobně na finanční správu, pak můžete o registr k EET požádat také elektronicky přes datovou schránku. 

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp