Obsah

Články

Praktické tipy při přechodu na IČO: Nezveřejňujte svou adresu, pořiďte si virtuální sídlo

Od 1. ledna 2024 vyjde v platnosti rozšířená novela zákoníku práce měnící pracovní podmínky zejména pro pracovníky na dohodu o provedení práce (DPP). Ještě větší zpřísnění má přinést vládou schválený konsolidační balíček zahrnující u „dohodářů“ změnu účasti na nemocenském a sociálním pojištění. Řadu zaměstnanců tak od Nového roku patrně čeká přechod na flexibilnější pracovní úvazky, mezi které patří například práce na živnost.

Na co byste měli myslet, než začnete podnikat?

Ještě než se vydáte za živnostenský úřad, zformulujte si ve své hlavě, čím se budete živit, tedy jaké služby nabídnete svým zákazníkům. Na výběr máte nespočet oborů a záleží jen na vás, v čem vynikáte.


Sestavte si také podnikatelský záměr, časový harmonogram, marketing a v neposlední řadě nabízenou cenu a finanční plán. Jakmile si vytvoříte alespoň základní strategii, vyrazte s občanským průkazem na příslušný registr. Po vyplnění potřebných formulářů a uhrazení zřizovacího poplatku ve výši 1000 Kč vám pracovníci vystaví živnostenský list a vy můžete začít.

Virtuální sídlo: Strategický doplněk k vašemu podnikání

Živnostníci si ke svému podnikání mohou za drobný poplatek zařídit virtuální sídlo. Moderní služba poskytuje pronájem virtuální kanceláře na zvolené lukrativní adrese, kterou následně zaregistrují v obchodním rejstříku. Možnost využijí zejména podnikatelé, jejichž pracovní záměr nevyžaduje pravidelné docházení do kanceláře a kteří nechtějí v obchodním rejstříku zveřejňovat svou osobní trvalou adresu.

Výhody virtuálního sídla

Zřízení virtuálního sídla pro váš byznys s sebou přináší mnoho benefitů. Pojďme si představit některé z nich: možnost prezentovat se prestižní adresou zejména v Praze a v Brně zvyšuje podniku důvěryhodnost a atraktivitu,
nižší náklady spojené za poskytnutí virtuálního sídla ve srovnání s pronájmem fyzických kanceláří,
odlišení podnikatelských a soukromých aktivit,
stálá adresa sídla bez ohledu na stěhování,
možnost občasného zapůjčení vybavených kanceláří a zasedacích místností pro jednání s klienty,
zajištění a následné přeposlání došlé korespondence.

Proč se nyní vyplatí podnikání více než DPP?

Dosavadní dohody o provedení práce využívali zejména studenti, senioři nebo matky na rodičovské dovolené. Umožňovaly výdělky do 10 000 Kč do 300 odpracovaných hodin za kalendářní rok bez nutnosti odvodů za zdravotní a sociální pojištění. Zaměstnanec navíc mohl podepsat více dohod u různých zaměstnavatelů najednou.


Od roku 2024 se podmínky práce na DPP podstatně zpřísní. „Dohodáři“ si budou moci vydělat na jednu DPP pouze 25% průměrné mzdy, což činí 10 081 Kč. Při uzavření více dohod nesmějí překročit 40% průměrné mzdy, tedy 16 130 Kč. V opačném případě nabydou povinnost hradit poplatky za pojistné.


Z tohoto důvodu se od Nového roku očekává zvýšený přechod k podnikatelské činnosti. Přestože se statusem živnostníka nabydete i povinnosti každoročních daňových přiznání, výše flexibility vám umožní být sám sobě vlastním pánem. Zvolíte si pracovní dobu, pracovní náplň a budete si fakturovat cenu za odvedenou práci.

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp