Obsah

Články

Chcete ušetřit na DPH? Podnikejte s více společnostmi

Kdo je plátce DPH?

Plátcem DPH neboli daně z přidané hodnoty se můžete stát dvěma způsoby:

Dobrovolně – vyplatí se v případě, že odebíráte zboží od dodavatele, který je plátcem DPH, nebo jsou plátci vaši zákazníci. Výhodou toho, že budete dobrovolným plátcem DPH je také to, že si můžete uplatnit odpočet DPH.

Ze zákona – v případě, že váš obrat z podnikání bude přesahovat 1 milion korun v posledních 12 měsících, musíte DPH platit ze zákona. Přihlásit se jako plátce musíte vždy do 15. dne následujícího měsíce po tom, ve kterém jste překročili hranici obratu 1 milionu.

 

Starosti ohledně EET

V současné době se kvůli koronavirové krizi posunul termín zavedení poslední vlny EET, která měla platit původně již od května a zahrnovat měla všechny podnikatele přijímající hotovost (kadeřnice, řemeslníky, advokáty atd.).

Nový termín platnosti EET pro všechny (i pro již zavedené subjekty) je 1. leden 2021. Do této doby tak máte čas si vybavit všechny potřebné certifikace a pořídit si EET pokladnu.

 

Co je EET?

EET, elektronická evidence tržeb, je povinná od roku 2016, a to jak pro plátce, tak i neplátce DPH. Ovšem pro plátce DPH z něj plyne více úkolů, resp. administrativy. Je potřebné posílat:

–               elektronické zprávy o vzniklé tržbě,

–               základ DPH,

–               celkovou částku v režimu DPH pro cestovní služby a prodej použitého zboží.

 

Jak ušetřit na DPH?

Pokud se blížíte k hranici obratu 1 milionu korun, ale nechcete platit DPH, máte jednu možnost – založit si druhou firmu. Podnikání se dvěma firmami má své výhody – v jedné budete plátcem a v druhé neplátcem DPH. Nebo můžete být v obou neplátci. Budete tak moci čerpat výhody obojího.

Nemusíte se bát, tato možnost je zcela legální. Při překročení stanoveného obratu stačí část převést na novou firmu, která je neplátcem DPH. Ve stávající firmě tak máte na výběr, zda budete plátcem nebo neplátcem DPH, případně, zda požádáte o vyjmutí z registru plátců DPH. Navíc to může být i velmi atraktivní pro zákazníky, kterým můžete v druhé firmě nabídnout výhodnější ceny.

 

Založte si novou společnost

Nemusíte se trápit se založením s. r. o. od nuly. Nabízíme vám již hotové, tzv. ready-made společnosti, které ještě nikdy nenabízely své služby/produkty na trhu. Máte tak čistý stůl bez pohledávek. Navíc je firma již zapsána v obchodním rejstříku, podnikat tak klidně můžete hned druhý den.

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp