Obsah

Články

7 informací o datových schránkách, které vám pomohou v byznyse

1. Pro koho je datová schránka určená

Fyzická osoba, která má o datovou schránku zájem, si o ní může zažádat. Automaticky jí potom dostávají právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Komunikace prostřednictvím datových schránek má nahradit klasickou korespondenci. 

2. Jak o ní zažádáte?

Pokud patříte do skupiny osob, která schránku neobdrží automaticky, a přesto byste jí chtěli, zažádejte o ní osobně v sítích Czech POINT, na vybraných pobočkách České pošty nebo elektronickou žádostí, kterou doručíte na Ministerstvo vnitra. 

3. Nahrazuje doporučenou zásilku

Datová schránka slouží především k doručování dokumentů orgánů veřejné moci. Zřizování datových schránek podléhá zákonu č. 300/2088 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Nepleťte si datovou schránku s klasickou e-mailovou poštou. Komunikace prostřednictvím datové schránky plně nahrazuje doporučenou zásilku. 

4. Dostanete údaje o důchodovém a sociálním pojištění

Jakmile vznikne nová firma (právní subjekt), Ministerstvo vnitra automaticky založí datovou schránku. Během 3-5 dnů vám zašle veškeré přístupové údaje. Po přihlášení ihned získáte informace o svých daňových povinnostech a údaje o stavu svých účtů důchodového a sociálního pojištění.

5. Za elektronické výpisy z rejstříků nic neplatíte

Potřebujete výpisy z veřejných i neveřejných rejstříků? Díky datové schránce je dostanete bez poplatků. Kdybyste si pro ně šli na úřad a žádali papírovou podobu, platili byste. 

6. Důkazní materiál

Kdyby vás některý z úřadů nařkl, že od vás nějaký dokument neobdrželi, máte nesporný důkaz právě v datové schránce. Všechny úkony, které učiníte prostřednictvím této schránky, jsou považovány za stejně právně hodnotné, jako fyzický, podepsaný dokument. 

7. S povinným výběrem vám pomůžeme

Jakmile jednou datovou schránku vlastníte, máte povinnost pravidelně vybírat její obsah. Pokud na to nemáte čas nebo se tím zkrátka nechcete zaobírat, nechte si schránku vybírat externě přímo od nás. O důležitém obsahu vás budeme informovat prostřednictvím SMS nebo na váš e-mail. Služba vás bude stát jen 150 Kč/měsíčně a nemusíte se o nic starat. 

 

Přečtěte si také:

Mohlo by vás také zajímat...

Založení společnosti

Ve spolupráci s notářskou kanceláří nabízíme, kromě prodeje ready-made společností, také pomoc a podporu při zakládání nových společností. Pokud nevíte jak založit s.r.o. společnost sami a bojíte se odmítnutí svého návrhu rejstříkovým soudem anebo jste již takový návrh podali a soud jej odmítl nebo zamítl, využijte našich služeb. Vyhnete se tak komplikacím při podávání svých návrhů a současně budete mít společnost zapsanou relativně rychle!

Přečíst celý článek »
Chat on WhatsApp